czwartek, 3 lipca 2014

kotlety mielone duszone w sosie własnym

Zwykły kotlet mielony podany w inny sposób. Polecam!
Składniki na 8 sporych kotletów:
0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
1 kajzerka
2 cebule
jajko
bułka tarta
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, opcjonalnie ulubione zioła, koperek
mąka
olej
Przygotowanie: mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy (vegeta, pieprz, ulubione zioła), 1/2 drobno posiekanej cebuli, kajzerkę wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą, 2-3 łyżki bułki tartej, wyrabiamy mięso, formujemy sporej wielkości kotlety, smażymy na oleju. Kotlety przekładamy do rondelka jeden obok drugiego. Na patelni po smażeniu kotletów smażymy na złoto cebulkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości kotletów, dodajemy pieprz, odrobinę papryki, vegetę, dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20min, w szklance rozrabiamy mąkę (ok 1 łyżki) z wodą, wlewamy do wrzącego sosu, chwilę podgotowujemy. Dodajemy koperek. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Swietne jestem facetem wiec zamiast koperku dałem majeranek ale i tak wyszły super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, zdarza się, ale z majerankiem też mogą być :)

      Usuń
  2. Bardzo dobre. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly