niedziela, 27 lipca 2014

lane kluski na mleku

Smak dzieciństwa tym razem dzieciństwa mojego męża: "takie robiła babcia". Wystarczy mleko, jajko i mąka. Polecam!

Składniki (porcja dla 2-4 osób):
800ml mleka (jeżeli lubimy bardziej wodniste to więcej mleka, lub mniej klusek)
3 jajka
1/2 szkl mąki
sól
dodatkowo sok malinowy, dżem, lub cukier
Przygotowanie: mleko z szczyptą soli zagotowujemy. Jajka z mąką i szczyptą soli dokładnie mieszamy, ma powstać gęste ciasto, ale lejące się. Gdy mleko w garnku się zaczyna gotować, szybko mieszamy łyżką w jedna stronę, żeby powstał wir na mleku, wtedy cienkim strumieniem lejemy ciasto kluskowe. Można w trakcie wlewania jeszcze zamieszać jak przestanie już się kręcić. Czekamy, aż ponownie się zagotuje. Podajemy z ulubionym dodatkiem. 

2 komentarze:

  1. Lane kluseczki uwielbia Jaś:) my wróciliśmy wczoraj wiesz,że moje dziecko ma apetyt jak nigdy do tej pory a zasługą tego jest duuużo zabawy na świeżym powietrzu byliśmy 3tyg na wsi i całe dnie biegał po podwórku,sadzie nie jak w mieście gdzie był 2razy dziennie spacer na plac zabaw . Teraz wracamy do rzeczywistości zobaczymy jak będzie jadł gdy i ruchy tyle nie będzie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój nawet jak się wybiega cały dzień, to i tak nie je za dużo. Ostatnio na wsi to na obiad zażyczył chleb z masłem, ot i tak się najadł :)

      Usuń

Printfriendly