Już na blogu są przepisy na pączki z nadzieniem, na świderki, a teraz kolej na mini pączki, które są dostępne w sklepach na wagę. Są to pączusie drożdżowe, bez nadzienia, niewielkich rozmiarów, takie na 1-2 kęsy, zazwyczaj oblane lukrem, a ja preferuję oprószone cukrem pudrem.
Składniki na ok 50 małych pączków:2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. kulę ciasta dzielimy na pół. Każdą połowę kroimy w poprzek i wzdłuż, w ten sposób powstaną małe kawałeczki ciasta. Każdy kawałek ciasta, kilka razy okręcimy w ręku aby powstała kulka, odkładamy na ścierkę. Nie musimy zostawiać do wyrośnięcia. Przygotowane pączki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor.
1. całe ciasto, 2. dzielimy na pół, 3. każde pół kroimy w kosteczkę, 4. robimy kulki, 5. układamy na ścierce |
smażenie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz