Nazw jest wiele na tą samą bułkę drożdżową z cebulą. Zauważyłam ją ostatnio w sklepie i powróciły wspomnienia z lat szkolnych jak to się kupowało w sklepiku szkolnym. A teraz mam to samo we własnej kuchni. Można zajadać ciepłe (ale nie gorące), lub zimne, z keczupem, można przed ponownym podgrzaniem posypać startym serem. Ciasto drożdżowe te same co w drożdżówkach mojego autorstwa (oczywiście prawie bez cukru). Nadzienie można modyfikować pod swoje upodobania, z salami, boczkiem, pieczarkami, serem tworząc mini pizze.
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny
½ płaskiej łyżki cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i cukier mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 rozbełtane jajka (trochę zostawiamy do posmarowania brzegów), sól, zaczyn z drożdży, oraz mleko z margaryną przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Składniki na farsz:
3 średniej wielkości cebule
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem
Przygotowanie cebulaków: ciasto dzielimy na 6-8 części, z każdej formujemy płaskie placuszki (mocno rosną podczas pieczenia), smarujemy brzegi jajkiem tym co zostawialiśmy, układamy cebulę i zostawiamy na 15-20min do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 min do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz