wtorek, 5 listopada 2013

kotlety z kalafiora

Kotlety z warzywa? dlaczego nie, proponuję kotlety z kalafiora, bardzo kalafiorowe, soczyste, z chrupiącą panierką. Prosty i smaczny przepis nie tylko w dni postne. Polecam!
Składniki na ok 12 dość dużych kotletów:
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
4 czubate łyżki bułki tartek + bułka do obtaczania
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz, sól
olej do smażenia
Przygotowanie: kalafior kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, lecz nie może być rozgotowany. Odcedzamy i jeszcze gorący rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do ostudzenia, dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy i mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, z masy kalafiorowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju na złoty kolor. 

3 komentarze:

Printfriendly