wtorek, 12 listopada 2013

szynka pieczona

Danie niewymagające ciągłego stania przy garach. Szynka pieczona w jednym kawałku, soczysta, pyszna polana powstałym sosem, lub po wystygnięciu idealna do kanapek.
Składniki:
szynka wieprzowa (u mnie 1kg)
1 duża cebula
3 łyżki oleju
przyprawy: 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, vegeta (przepis na domową vegetę), sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie: szynkę myjemy osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, w miseczce mieszamy olej i przyprawy, przygotowaną marynatą nacieramy szynkę, zostawiamy na kilka godzin. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do szynki, zakrywamy i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Szynkę można zrobić również w rękawie. Ważne, aby piekła się pod przykryciem, w innym wypadku będzie sucha. Po upieczeniu odlewamy powstały sos do rondla, zagotowujemy i dodajemy ok 1 łyżeczki mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody, doprawiamy koperkiem. 
Razem z szynką można upiec od razu ziemniaki, porostu dodać kilka pokrojonych w ćwiartki, posypać solą i pieprzem. 

5 komentarzy:

  1. zrobiłem, żonie bardzo smakowała, mi też. cała pójdzie na obiad. Napisz tylko w jakiej temperaturze się ją piecze te 1,5h. bo mi wyszła ok ale balansowałem od 190 do 160 pod koniec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temperatura to 180 stopni, sorry, że nie było dopisane, ale najważniejsze, że wyszła smaczna :)

      Usuń
  2. właśnie zamartnowałem- tylko czy piekarnik musi być nagrzany?????????????????- POWODZENIA PIOTR

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy mięsie to może być i nie nagrzany, a możesz i w nagrzanym :)

      Usuń

Printfriendly