środa, 20 listopada 2013

ciasteczka maślane z czekoladą

Kruche ciasteczka o smaku maślanym z kropeczkami czekolady. Polecam!
Składniki na 1 blachę ciasteczek (ok.35 szt):
100g masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 jajko
1 ¼ szkl mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
garść czekoladowych kropek 
Przygotowanie: wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, (przygotowana masa może się kleić do rąk). Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 10min. Stolnicę delikatnie oprószamy mąką, wykładamy kulkę ciasta i też obsypujemy mąką, wałkujemy na ok 0,5 cm wykrawamy ciasteczka, wciskamy po kilka czekoladowych kropek, układamy na blasze na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10-15min.
Ciasteczka można przechowywać nawet do 2 tygodni w szczelnym pojemniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly