czwartek, 17 października 2013

oszukane gołąbki

Gołąbki to pyszne, ale pracochłonne danie, alternatywą są oszukane gołąbki, czyli kotlety z kapustą w środku. Równie pyszne, soczyste, pełne smaków, z sosem pomidorowym. Polecam!
Składniki na 12 dość sporych gołąbków:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
¼ niewielkiej główki kapusty (poszatkowanej wychodzi 3 szklanki)
2 torebki ryżu ugotowanego al dente (200g)
1 mała cebula
1 jajko
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
500ml przecieru pomidorowego
wrzątek
olej
Przygotowanie: do miski wrzucamy mięso mielone, bardzo drobno poszatkowaną kapustę, jajko, ugotowany przestudzony ryż, pokrojoną drobno cebulę, vegetę, sól, pieprz. Dobrze wyrabiamy, formujemy kotlety i chwilę podsmażamy na odrobinie oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego (bardzo delikatnie, bo mogą się rozpadać), zalewamy wrzątkiem do ¾ wysokości kotletów, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika w 200 stopniach, po godzinie, zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy vegetą i pieprzem i pieczemy bez przykrycia ok 20min. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly