środa, 23 października 2013

faworki, chrusty (przepis II)

Faworki już były na blogu, kruche, chrupiące, cieniutkie (FAWORKI), natomiast te są mięciutkie, pulchne, grube. Kojarzą mi się z babcią, która często robiła chrusty oraz pępuchy (pączki). Smaki dzieciństwa! Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale były robione późnym wieczorem, a następnego dnia nie było obiektów do fotografowania :)
Składniki:
6 żółtek
1 duża gęsta śmietana 12-18% (400ml)
2 czubate łyżki cukru
1 łyżka octu (podczas smażenia nie będą chłonęły tłuszczu)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka (ilość mąki bliżej nie określona, u mnie było to ok 500g)
olej do smażenia
Przygotowanie: do miski dodajemy wszystkie składniki oprócz mąki, mieszamy i dodajemy mąkę, lepiej dodać mniej mąki i dosypywać, ciasto ma być miękkie, ale nie lepić się do rąk. Jak dodamy za dużo mąki to gotowe faworki będą twarde. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na ok 3mm, zwijamy faworki tak jak na zdjęciu poniżej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoto. Posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly