poniedziałek, 21 października 2013

karkówka w sosie, bitki

Proste danie same się obroni. Ta wersja bywa u nas bardzo często i wykorzystujemy nie tylko karkówkę, ale i schab, szynkę, pierś z kurczaka. Podajemy z ziemniakami, makaronem bądź ryżem. 
Składniki:
6 kotletów z karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 marchewka
mąka
olej
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy
Przygotowanie: kotlety myjemy, osuszamy, obtaczamy w mące, smażymy przez chwilę na oleju i przekładamy do garnka. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, przekładamy do kotletów, zalewamy 2 szkl wody, trzemy na drobnych oczkach marchew, dodajemy liść laurowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40-50min (aż mięso będzie ugotowane), doprawiamy vegetą, solą, pieprzem, papryką.
*jeżeli podczas gotowania woda wyparuje, należy dolać wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly