piątek, 11 października 2013

kopytka

Kopytka to potrawa z ziemniaków. Można jeść je same, podsmażone z cebulką i kiełbasą, polane masłem, lub jako dodatek do dań np. do sosów, gulaszu.
Składniki (duża porcja):
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz
mąka ilość zależna jest od wilgotności ziemniaków, u mnie ok 1,5 szkl
Przygotowanie: ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, całkowicie ostudzone, przepuszczamy przez praskę lub maszynkę, dodajemy, jajka, przyprawy i mąkę, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Masa może się trochę kleić, nie może też być bardzo mączna, ponieważ kopytka będą twarde. Stolnicę posypujemy mąką, bierzemy kawałek przygotowanego ciasta i robimy wałeczek, trochę go spłaszczamy i kroimy na kawałeczki, jak na zdjęciu. Przygotowane kopyta wrzucamy porcjami do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na wierzch, gotujemy jeszcze ok 1-2min. Wyjmujemy i rozkładamy jeden obok drugiego, położenie jeden na drugi spowoduje, ze się skleją. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly