Kluseczki tzw kładzione, na bazie serka homogenizowanego waniliowego. Kiedyś robiłam je tylko dla synka w okolicach 10 miesiąca życia, a teraz to robię nam wszystkim na kolację. Pyszne podawane z śmietaną i dżemem, lub owocami. Polecam!
Składniki:1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (150g)
1 żółtko
3-4 czubate łyżki mąki pszennej
Przygotowanie: do miseczki dajemy serek, żółtko i mąkę, mieszamy, ciasto będzie gęste. W garnku zagotowujemy wodę. Bierzemy 2 łyżki stołowe, maczamy we wrzątku, na łyżkę bierzemy przygotowane ciasto, drugą łyżką zamoczoną we wrzątku odrywamy kawałki ciasta z tej pierwszej łyżki i wrzucamy na wrzątek. Następnym razem zrobię zdjęcia, bo może ciężko mnie zrozumieć ;) Czym mniejsze kluseczki tym bardziej miękkie i smaczniejsze. Kluseczki gotujemy bardzo krótko, niecałą minutę. Podajemy ze śmietaną / jogurtem i dżemem, owocami, lub polane rozpuszczonym masłem , cukrem i cynamonem. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz