środa, 9 października 2013

Serowe ciasteczka z cukrem

Ciasteczka wyglądają trochę na francuskie, bo po upieczeniu widać warstwy ciasta. Są chrupiące, idealne do herbatki. Podobne ciasteczka robiłam TUTAJ. A ten przepis podpatrzony na Planecie Smaku.
Składniki (ok 60 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200g masła zamrożonego
200g sera twarogowego półtłustego
pół szkl cukru do obtoczenia
Przygotowanie: do dużej miski zcieramy masło na grubych oczkach (na tarce jarzynowej), dodajemy ser biały i mąkę, łączymy składniki, powstaną grudki, dodajemy wtedy żółtka i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30-60min. Po ochłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm, szklanką wykrawamy kółka. Do miseczki wsypujemy cukier, kółko dociskamy do cukru, aby trochę jego się przykleiło, składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na blasze na papierze do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy, pieczemy w 200 stopniach przez 25-30min. Smacznego! 


5 komentarzy:

  1. Właśnie sie pieką, b. fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiony piekłam ok 15 minut chyba moje były mniejsze do zarumienienia, pokroiłam w kwadraty i zawinęłam nie były takie idealne jak twoje, są pyszne, delikatne i maślane, bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze, że w smaku są dobre :)

      Usuń
  3. Rewelacyjne ciasteczka. Bardzo szybko się robi i jeszcze szybciej zjada. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly