poniedziałek, 21 października 2013

batoniki musli

Coś dla miłośników "ziarna" :). Słodkie batoniki owsiano - sezamowo - migdałowo - pestkowe. Bardzo sycące, idealne do zapakowania do pracy, szkoły,czy na drogę. Polecam! Za przepis dziękuję Basi Z. 
Składniki:
1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego skondensowanego 530g (ale nie masy krówkowej)
2 szklanki płatków owsianych
1 garść migdałów w płatkach (5 dag)
1 garść sezamu (5dag)
1 garść słonecznika łuskanego 
Przygotowanie: do miski wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane, słonecznik, na suchej patelni podprażamy przez chwilę sezam z migdałami, dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy. Blaszkę 24x28cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40min w 140 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia, kroimy w prostokąty. Składniki można dowolnie modyfikować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly