niedziela, 7 kwietnia 2013

zupa krem pieczarkowy

Może nie wygląda ślicznie, ale uwierzcie w smaku przepyszne, moja ulubiona zupa, po pomidorowej oczywiście. Smak intensywnie pieczarkowy, gładka konsystencja, a jako dodatek bagietka lub bagietka z serem żółtym zapiekana w piekarniku. 
 Składniki:
0,5kg pieczarek
3 średnie cebule
4 średnie ziemniaki
300 ml śmietany 30%
700ml wody / można ugotować bulion na kości
kostka rosołowa (można ominąć)
olej
przyprawy: sól (vegeta), pieprz
Przygotowanie: obieramy cebulę i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy, jeżeli są małe nie ma potrzeby obierania, jeśli większe to obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju (ok.3 łyżki) wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 5min, wrzucamy wszystko do garnka, dolewamy ok. 700ml wody i dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, przez ok. 1 godzinę, odstawiamy i blendujemy do gładkiej konsystencji. Ponownie zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową, wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bagietką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly