wtorek, 2 kwietnia 2013

pulpety w sosie śmietanowo - koperkowym

Proste, szybkie i smaczne, pulpety z mięsa mielonego w sosie śmietanowo - koperkowym do podania z ziemniakami, z makaronem lub z ryżem, w zależności kto co lubi....
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
bułka (kajzerka)
bułka tarta
jajko
1 mała cebula
przyprawy: sól (ja używam vegeta natur), pieprz
300ml śmietany 30%
koperek najlepiej świeży
Przygotowanie: do miski wkładamy mięso mielone, w drugim naczyniu bułkę namaczamy w wodzie - odciskamy z wody i dodajemy do mięsa, dodajemy również jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebulę, mieszamy i dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, aby masa mięsna była zwarta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, z mięsa formujemy małe kuleczki, chwilę podpiekamy na patelni. Pulpety przekładamy do garnka zalewamy ok 500ml wody, gotujemy pod przykryciem ok 30min, wlewamy śmietanę i gotujemy ok.5min, dosypujemy koperek, zagęszczamy odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie, przyprawiamy pieprzem i solą (vegetą). Podajemy z ziemniakami, makaronem (penne) lub ryżem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. mniam mniam wyglaga pysznosciowo

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewniam że każdemu posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za miłe komentarze, które są zachętą dla innych do wypróbowania tego przepisu - taką mam nadzieję :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly