sobota, 6 kwietnia 2013

pierś z kurczaka w boczku i śmietance

Pyszny pomysł na kurczaka, połączenie boczku i drobiu idealne, sos po upieczeniu ma lekki boczkowy posmak, rewelacja! od dziś w moim domu będzie bardzo często gościł. Pomysł zaczerpnięty od bistromama.pl. Polecam!
Składniki:
3 średniej wielkości pojedyncze piersi z kurczaka
12-15 plastrów boczku (jeżeli jest wąski to będzie potrzeba więcej)
300ml śmietany 30%
przyprawy: sól (vegeta), pieprz
Przygotowanie: piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Owijamy plastrami boczku, które spinamy wykałaczkami. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok 1 godzinę. W trakcie pieczenia przewracamy kilka razy, aby boczek ładnie się zrumienił z każdej strony. Przed podaniem sos należy przemieszać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly