czwartek, 4 kwietnia 2013

kurczak na marchewce i ziemniakach

Pieczone udko lub podudzie, proste, szybkie, "samo się robi". Wszystko w jednym naczyniu pieczone...
Składniki:
podudzia lub udka z kurczaka
5 dużych ziemniaków
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
2 łyżki keczupu łagodnego
olej lub margaryna (1-2 łyżki w celu natłuszczenia naczynia)
vegeta natur lub sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Przygotowanie: ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy margaryną lub olejem, układamy ziemniaki, oprószamy vegetą i pieprzem, następnie cebulę i marchewkę. Kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy vegetą, pieprzem, papryką słodką, układamy na przygotowanych warzywach, smarujemy keczupem, naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 1,5godziny, przy czym z 20min przed końcem pieczenia odkrywamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly