piątek, 24 października 2014

schab duszony z cebulką i pieczarkami

Pomysł na obiad ze schabem w roli głównej, niby proste, niby nie odkrywcze, a jakie pyszne. Schab jest soczysty i mięciutki, do tego cebulka i pieczarki, idealne połączenie.
Składniki:
8 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
4 wielkie cebule
0,4-0,5kg pieczarek
0,5 szkl wody
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka
olej
Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na złoto. Gotowe odkładamy. Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną na dość grube piórka, przyprawiamy vegetą i pieprzem, ma być lekko przesmażona, zmięknie jak będziemy dusić później. Cebulę odkładamy na bok, a smażymy pieczarki pokrojone w plasterki, przyprawiamy vegetą, pieprzem i papryką słodką. W naczyniu układamy warstwę kotletów, połowę cebuli, połowę pieczarek, przykrywamy kotletami i dodajemy resztę cebuli i resztę pieczarek. Zalewamy 0,5 szkl wrzątku, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika, na 1h20min w 180 stopniach, przy czym po godzinie odkrywamy naczynie i resztę czasu pieczemy bez przykrycia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. nie za dużo tej vegety? psuje smak i wszystko jednakowo smakuje... sa inne przyprawy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. vegetę robię sama, z suszonej włoszczyzny to dlaczego mam jej nie używać?

      Usuń

Printfriendly