czwartek, 2 października 2014

ptysie

Pyszne ptysie z kremem śmietankowym. 
Składniki na 16 sztuk:
ciasto:
1 szkl wody
60g masła lub margaryny
szczypta soli
1 szkl mąki
4 jajka
Przygotowanie: wodę z masłem i solą zagotowujemy, do wrzącej wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie ostawiać od brzegów garnka i będzie ładnie wymieszane. Zdejmujemy z ognia, gdy ciasto lekko ostygnie, ale nadal będzie ciepłe, wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Przy pomocy szprycy z większą końcówką wykładamy ciasto na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30-40min (grzałka góra dół). Ostudzone przecinamu na pół.

krem:
600ml śmietany 30-36%
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
Przygotowanie: ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix

Każdy ptyś nadziewamy kremem, a po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Printfriendly