Nie wygląda obłędnie, ale jest pyszny. Karczek bardzo delikatny, rozpływa się w ustach i ta pyszna słodkawa uduszona cebulka.
6 plastrów karkówki
4 duże cebule
2 jajka
mąka
3/4 szkl wody
pryprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: karkówkę myjemy, suszymy. Jajka wraz z vegetą, pieprzem i papryką mieszamy na jednolitą masę. Karkówkę maczamy w jajku, następnie w mące i smażymy na złoto na oleju. Usmażone zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną na grube piórka, przyprawiamy vegetą i pieprzem. Podsmażamy chwilę, nie musi być usmażona, bo i tak bedzie dusiła się w naczyniu. W naczyniu układamy warstwę usmażonej karkówki, warstwę cebuli, znowu karkówka i na wierzchu ma być cebula. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku przez ok. 1,5 godziny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz