piątek, 31 października 2014

likier malibu

Pyszne, kokosowe, alkoholowe malibu. Polecam! Z przepisu wychodzi ok. 2,5 litra likieru, można przechowywać go do 3-4 miesięcy w lodówce.
Składniki:
400g wiórek kokosowych
0,5litra spirytusu lub wódki
2 mleka skondensowane słodzone
2 mleka skondensowane niesłodzone
* jeżeli robimy ze spirytusem to 1 szkl wody
Przygotowanie: wiórki wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy spritytusem lub wódką, zakręcamy i odstawiamy na tydzień (jeżeli komuś się spieszy to minimum 3 dni), wstawiamy do szafki, nie do lodówki. Po tym czasie wiórki osączamy przez gazę. Wiórki możemy wykorzystać do ciasta, bo one nie tracą smaku tylko zyskują ciut alkoholu. Do płynu dodajemy mleka słodzone i niesłodzone, i wodę jeżeli używaliśmy spirytusu. Mieszamy i przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Zabieram się za zrobienie tego malibu ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly