wtorek, 28 października 2014

ciasto Kubuś

Proste ciasto warstwowe, biszkopt, masa budyniowa na soku marchewkowym typu kubuś, bita śmietana. Polecam!
Składniki na blaszkę 24x28cm
biszkopt 
3 jajka
1/2 szkl mąki 
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
*nie dajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Masę wylewamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok.15min. Upieczone ciasto studzimy.

Masa kubusiowa:
900ml soku typu Kubuś (u mnie smak marchew-jabłko-banan)
3 budynie śmietankowe
Przygotowanie: odlewamy 200ml soku do naczynia, resztę zagotowujemy, w odlanym soku rozpuszczamy sypkie budynie. Na wrzątek wlewamy budynie i mieszamy chwilę gotując. Gorące wlewamy na ostudzony biszkopt. Zostawiamy do wystudzenia.

Bita śmietana:
330ml śmietany 30-36%
2 czubate łyżki cukru pudru
*opcjonalnie śnieżka lub śmietan-fix (ja nic nie dawałam)
dodatkowo- czekolada mleczna lub gorzka do posypania
Przygotowanie: śmietanę ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Wkładamy na wystudzone ciasto. Całość posypujemy startą czekoladą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. Ależ ciacho! widziałam już nie raz je w net i za każdym razem obiecuję sobie, że też zrobię, może tym razem się uda!:)
    Och, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne warstwy a biszkopt i bita śmietana jaka puchata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt jest z niezawodnego przepisu na biszkopt rzucany tylko proporcje zmniejszone :)

      Usuń

Printfriendly