sobota, 18 października 2014

ciasto bounty

Ciasto czekoladowo - kokosowe, nie za słodkie, wilgotne, idealne do kawy. Przepis pochodzi stąd, lecz zmniejszyłam proporcje na mniejszą blaszkę. Polecam!

Składniki na blachę 24x28cm:
ciasto:
3 jajka
3/4 szkl mąki
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl oleju
2/3 szkl cukru pudru
1/3 szkl wrzątku
Przygotowanie: białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucierany z cukrem pudrem na jednolitą jasną masę, dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy oleju i ciągle miksując dolewamy wrzątek. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy na blachę 24x28cm, pieczemy przez 30min (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia.
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
200g wiórek kokosowych
1/2 szkl cukru
200g masła / margaryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Przygotowanie: odlewamy pół szklanki mleka, resztę z cukrem zagotowujemy, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy ok 20min, ci jakiś czas mieszając, wiórki wchłoną całe mleko, wówczas dodajemy masło i mieszamy,  żeby się rozpuściło, zagotowujemy, wlewamy budyń rozpuszczony w tej połowie szklanki mleka co zostawiliśmy, zagotowujemy ciągle mieszając. masa zgęstniej. Gorącą masę wylewamy na ostudzone ciasto, wyrównujemy.
Polewa czekoladowa:
1-2 tabliczki czekolady (mleczna lub gorzka)
50ml śmietanki 30-36% (zamiast śmietanki można użyć ok 100g masła)
Przygotowanie: w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, wrzucamy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy, gorącą polewamy ciasto, lub gdy używamy masła, to w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy, gorące wlewamy na ciasto.

Ciasto zostawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. oh.... uwielbiam takie ciasta :) i ten kokos... <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. to ciasto idealna dla zakochanych w kokosie :)

      Usuń
  3. Bounty? Tak nazywa się taki pyszny kokosowy batonik :D
    Ciasto wygląda doskonale, pyszności!

    zapraszam
    www.kariandkari.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie nazwa jest po batoniku, ze względu na bardzo podobny smak tej masy kokosowej :)

      Usuń

Printfriendly