Zostałam obdarowana ogromną ilością kapusty, i co z nią zrobić?! Ukisić... Prosty sposób na domową kapustę kiszoną. Za dwa tygodnie będzie gotowa. Idealny sposób dla osób mieszkających za granicą i nie mających dostępu do kapusty kiszonej. Przepis rodzinny.
Składniki (ilość w zależności od tego ile chcemy mieć słoików, u mnie 10kg kapusty po poszatkowaniu i odrzuceniu głąbów ponad 8kg, a wyszło ok 5 litrów kapusty), przepis podaję na mniejszą ilość:
2,5 kg poszatkowanej kapusty5 płaskich łyżeczek soli (1 łyżeczka na pół kilo kapusty)
2 duże starte na małych oczkach marchewki
Przygotowanie: do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie mieszamy, ugniatamy i ubijamy rękoma kapustę. Kapustę odciskamy i nakładamy warstwami w słoiki , każdorazowo dokładnie uciskamy, aby pozbyć się powietrza. Na wierzchu nie powinno być dużo soku. Zakręcamy i dostawiamy w ciemne chłodne miejsce na ok 2 tygodnie. Po 2 tygodniach kapusta jest już ukiszona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz