Kolejne placuszki, kolejny sposób na owoce. Tym razem sezon na gruszki, to i placuszki z gruszkami z nutą cynamonu.
1 mały jogurt naturalny (180g)
2 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru
1-2 świeże gruszki
szczypta cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy żółtka, cukier, cynamon, dokładnie mieszamy, wsypujemy mąkę i mieszamy – masa będzie bardzo gęsta. Do masy dodajemy połowę piany z białek, mieszamy delikatnie, dodajemy resztę białek i mieszamy. Gruszkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, jeżeli gruszka jest bardzo soczysta to delikatnie odciskamy sok, gruszkę dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju za złoto. Podajemy ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz