czwartek, 2 października 2014

wędlina drobiowa z piersi z kurczaka z szynkowaru

Kolejny raz wędlina z szynkowaru. Tym razem z piersi z kurczaka, jest pyszna, soczysta i prosta w wykonaniu. 
Składniki:
1kg piersi z kurczaka
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 płaskie łyżeczki soli (może być pekolsól)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 szkl wody
Przygotowanie: piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, żelatyną, papryką słodką, dolewamy wodę i dokładanie mieszamy. Do szynkowaru wkładamy woreczek, wkładamy warstwami mięso, starając się docisnąć tak, żeby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zawiązujemy, zakładamy sprężynę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wstawiamy do garnka i podgrzewamy, aż woda w garnku będzie miała 80 stopni i parzymy ok 2 godziny, lub do czasu aż termometr wbity w mięso pokarze 72 stopni. Następnie wyjmujemy z wody, ochładzamy, zdejmujemy sprężynę i studzimy, a następnie na minimum 8 godzin do lodówki. 
*jeżeli podczas parzenia pęknie woreczek, to po parzeniu możemy przełożyć mięso do nowego woreczka i zalać sokiem, wówczas mięso będzie pokryte galaretką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly