niedziela, 29 czerwca 2014

panierowane pieczarki

Proste, nie nadziewane ale panierowane pieczarki. Doskonały dodatek do obiadu.
Składniki:
pieczarki (u mnie malutkie)
jajko
bułka tarta
sól
olej do smażenia
przygotowanie: pieczarki myjemy, jeżeli są duże to obieramy, jak malutkie i świeże to nie musimy obierać.  Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie, od momentu zagotowania wody ok 3 min. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajko w mieseczce rozmącamy, do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki najpierw maczamy w jajku, później w bułce tartej, (tą czynność można powtórzyć dwa razy, wówczas panierka będzie grubsza), smażymy na oleju (u mnie oleju było mniej niż 0,5cm), z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Można podawać na gorąco, ale i na zimno też są pyszne. 

2 komentarze:

Printfriendly