poniedziałek, 30 czerwca 2014

faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe, lekkie, mięciutkie, puszyste, oprószone cukrem pudrem, lub polane lukrem. Doskonałe do kakao lub kawy, najlepsze świeżutkie. Polecam również mini pączki, donaty, świderki... wszystkie przepisy na blogu.
Składniki na ok 40 sztuk wielkości 3x12cm:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na pół, połowę wałkujemy na grubość ok 3-4mm (jeżeli ktoś lubi grubsze to wałkujemy grubiej), wycinamy paski, w pasku otwór, przekładamy jeden koniec przez dziurkę i mamy faworka. Przygotowane faworki układamy na oprószonej stolnicy lub blacie, przykrywamy ściereczką. Robimy tak samo z drugą porcją ciasta. 
Przygotowane faworki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. Smażenie zaczynamy od faworków najwcześniej przygotowanych. Usmażone układamy na ręczniku papierowym lub kratce, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Super pomysł:D nie jadłam jeszcze takich, aż zapachniało karnawałem!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly