poniedziałek, 20 maja 2013

rogaliki drożdżowe inaczej, bo "z lodówki"

Ktokolwiek kiedykolwiek robił coś z ciasto drożdżowego to wie, że należy odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, ale jak dostałam przepis od koleżanki na rogaliki, które rosną w lodówce doznałam szoku. Nie wierzyłabym gdyby sama nie spróbowała. Zupełnie inne niż tradycyjne, ciasto bardzo puszyste, mięciutkie, chce się jeść i jeść i jeść. Jeśli chcemy otrzymać kruche to dłużej pieczemy, będą bardziej zrumienione, tym samym kruche z wierzchu, a w środku mięciutkie. Od tej pory chyba tylko takie będę robiła! 
Składniki na 32 rogaliki:
500g mąki pszennej
5dag świeżych drożdży
2 czubate łyki cukru
250g margaryny
100ml mleka
Przygotowanie: drożdże rozdrabniamy i zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy do rozpuszczenia. Same się rozpuszczą do konsystencji gęstej śmietany. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę w temperaturze pokojowej (miękka), dolewamy zimne mleko, rozpuszczone drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto (ok.3-4min), odstawiamy do lodówki do wyrośnięcia na ok. 20-30min. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkujemy na ok 3mm grubości, kroimy jak tort na 8 kawałków, dodajemy łyżeczkę dżemu, marmolady, zwijamy jak w instrukcji z "rogalików z budyniem". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25-30min do uzyskania rumianego koloru.
krok po kroku zwijanie rogalików


2 komentarze:

  1. Świetne przepisy,ale niestety nie wszystkie dla mnie:(przeważnie szukając jakiego przepisy to zawsze patrze na:
    stopnień przygotowania:łatwe,średni,trudny.
    koszt.
    i obrazi co i jak.
    Fajnie by było jak by Pani też o umieściła w blogu.
    Najlepiej jest mi patrzeć na strony takie jak
    http://kotlet.tv/ciasto-francuskie-krok-po-kroku
    nie oglądam filmu,ale patrze na przygotowanie. Było by bardzo fajnie zobaczyć to u Pani w blogu! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly