środa, 8 maja 2013

bananowiec

Ciasto bez pieczenia, łatwiutkie, zawsze wychodzi, idealne na deser w ciepły letni dzień... Biszkopty, banany, galaretka owocowa...
Składniki
1kg bananów
250g margaryny lub masła
pół szkl cukru pudru
2 galaretki o smaku cytrynowym
1 galaretka o smaku truskawkowym
200g biszkoptów okrągłych
Przygotowanie: galaretki rozpuszczamy we wrzątku: 2 cytrynowe w 300ml wrzątku, a osobno 1 truskawkową w 400ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawkowa jak będzie zimna wstawiamy do lodówki. Miękką margarynę (masło) miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy banany (zostawiając 1 banana) i miksujemy / blendujemy do jednolitej konsystencji, dodajemy ostudzone galaretki cytrynowe, miksujemy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy masłem, na spód układamy biszkopty zalewamy połową masy, jeżeli biszkopty podchodzą do góry, poprzyciskać palcem do dna. Odstawiamy na 15min do lodówki, układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy resztą masy. Odstawiamy do lodówki po ok. 20min gdy masa na wierzchu stężeje układamy pokrojonego w cieniutkie plasterki banana i zalewamy lekko stężałą galaretką truskawkową. Wstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 2h do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly