środa, 8 maja 2013

kurczak śmietanowo - cebulowy

Jeden z ulubionych przepisów. Sztuką jest zrobić pierś z kurczaka w taki sposób, aby nie była sucha i łykowata. Pierś kurczaka wg tego przepisu jest miękka, wilgotna, smakowita... Wykonanie proste, szybkie, a efekty zachwycają każdego. Przepis ten jak i wiele innych od koleżanki Magdaleny S. Pozdrawiam!
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (ok 500g)
2 zupy cebulowe w proszku (ja używam francuskiej zupy cebulowej z prażoną cebulką Knorr)
400ml śmietany 18%
olej
Przygotowanie: Pierś myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierś ok 15-20min. Gotową pierś przekładamy do naczynie żaroodpornego, w miseczce mieszamy śmietanę powinna być nie za gęsta śmietana, jeśli jest gęsta dodajemy wody, wsypujemy zupy w proszku do śmietany, dokładnie mieszamy i zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika na ok 30m, w tym czasie śmietana stworzy gęsty sos. Ja niczym nie doprawiam, ale można dodać vegety i pieprzu. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly