wtorek, 28 maja 2013

klopsiki /pulpety w sosie pomidorowym

Zwykłe, a może nie zwykłe. Nasze ulubione klopsiki mięsne w sosie pomidorowym. W smaku bardzo pomidorowe, aromatyczne. Idealne na szybki i tani obiad, podawane z makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami. Polecam!
Składniki dla 4 osób (ok 14 klopsików):
klopsy:
0,5kg mięsa mielonego
1 kajzerka
1 jajko
1 mała cebula
olej do podsmażenia
przyprawy: pieprz, vegeta i inne ulubione
sos:
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (łącznie ok 800ml)
1 szklanka bulionu (z kostki rosołowej)
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
przyprawy: pieprz, vegeta, papryka słodka, papryka ostra, koperek, łyżeczka płaska cukru
Przygotowanie: do miski wrzucamy mięso mielone, 1 kajzerkę namoczoną w wodzie i odciśniętą, pokrojoną drobno cebulę, przyprawy, jajko, wyrabiamy mięso na gładką masę, formujemy małe klopy i podsmażamy na patelni z olejem. Do garnka w którym będziemy gotować, wlewamy 2 puszki pomidorów (można potraktować je blenderem wtedy sos będzie gładki), dodajemy bulion i zagotowujemy, gdy zacznie się gotować dodajemy klopsy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok 25-30min. Dodajemy 1 łyżkę śmietany (ja w szklance mieszam z odrobiną wody) i przyprawy. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly