niedziela, 5 maja 2013

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku, mięsny, lekko pikantny, aromatyczny... doskonały. Przepis od koleżanki Marleny S. Spróbujcie sami! Pycha!
Składniki:
1kg mięsa gulaszowego
3 papryki
0,5kg pieczarek
1 duża cebula
190g koncentratu pomidorowego
500-750ml bulionu warzywnego (lub wody)
3łyzki keczupu
olej
mąka
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka, papryka pikantna
Przygotowanie: mięso pokrojone w kostkę mocno obsmażamy na patelni z olejem, przerzucamy do garnka. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, paprykę myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy warzywa na patelnię podsmażamy ok 3 min. Wrzucamy do garnka, całość oprószamy lekko mąką, mieszamy, zalewamy bulionem, jeśli chcemy gęsty to ok 500ml, a jeżeli bardziej płynny to 750ml do 1litra, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok 1h, dodajemy keczup i jeśli jest potrzeba doprawiamy ponownie (można dodać troszkę cukru). Podajemy gorący z pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly