piątek, 10 maja 2013

mus czekoladowy

Chyba każdy, a przynajmniej większość na na słowo czekolada reaguje pozytywnie :) jeśli tak jest to deser w postaci musu czekoladowego jest idealnym deserem. Mocno czekoladowy puszysty mus, zwieńczony bitą śmietaną i oprószony czekoladowymi wiórkami. Idealny mus charakteryzuje się dużą ilością pęcherzyków powietrza, ten właśnie taki jest. Mmmmm pycha! ostrzegam, że jest bardzo sycący i dlatego polecam zrobić w mniejszych pucharkach...
Składniki:
225g czekolady gorzkiej (2,5 tabliczki czekolady)
50g masła
4 łyżki wody
3 jajka
125ml śmietany 30 lub 36%
2 czubate łyżki cukru pudru
bita śmietana na wierzch - śmietanka 30/36% z dodatkiem cukru pudru
Przygotowanie: czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę w garnek z wrzątkiem) dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy masło drobno pokrojone, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy. Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka i pół białek ubitych, miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy do masy czekoladowej, oraz resztę białek, łyżką! delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przygotowujemy 6 pucharków (ja zrobiłam 4 i są za duże pojemnościowo), wkładamy masę, na wierzch bitą śmietanę i posypujemy wiórkami czekoladowymi (tartą czekoladą). Odstawiamy na przynajmniej 1h do lodówki. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly