400g ryby - filet, bez skóry i ości, może być każda ryba u mnie pstrąg łososiowy
300ml śmietany 30%
2 czubate łyżki świeżego posiekanego koperku
mąka
przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie: rybę myjemy, sprawdzamy czy ma ości, jak ma to pęsetą wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem (można skropić lekko cytryną) odstawiamy na 10-15min. W tym czasie do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy, gotujemy ok 10min aż zacznie gęstnieć, wysypujemy koperek, vegetę i pieprz - sos gotowy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, na talerzyk wysypujemy ok 2 łyżki mąki, rybę obtaczamy w mące i smażymy po ok 4min z każdej strony. Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz