niedziela, 5 października 2014

ciasto piegusek

Ciasto z makiem, przepis posiadam od koleżanki Agnieszki Sz. chociaż jest trochę zmodyfikowany. W oryginale ma bakalie i orzechy i większą ilość cukru. Jest wilgotny, makowy, idealny do kawki lub herbatki.
Składniki na tortownicę 23cm:
6 jajek
200g masła
1,5szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl sypkiego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*opcjonalnie odrobina olejku zapachowego
*opcjonalnie 1 szklanka bakalii
Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem i masłem (opcjonalnie olejek) na jasną jednolitą masę (jak będzie niejednolita można potraktować blenderem), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dodajemy połowę piany ubitej z białek, mieszamy delikatnie szpatułką, dodajemy pozostałą pianę i mieszamy, na koniec wsypujemy mak i bakalie i mieszamy szpatułką. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra dół) i pieczemy przez 1 godzinę. Ciasto studzimy, na ochłodzone możemy przygotować polewę. U mnie polewa z mleka w proszku.

Polewa z mleka w proszku:
100g masła
1/2 szkl cukru
kilka łyżek mleka w proszku
Masło z cukrem zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając, ma być płynna ale gęsta. Ciepłą polewamy ciasto. Zostawiamy do ostudzenia.

1 komentarz:

Printfriendly