środa, 27 sierpnia 2014

drożdżowe precelki

Kolejna wariacja na temat drożdżowego ciasteczka. Tym razem padło na precelki, chrupiące i zarazem mięciutkie w środku. Z tego samego ciasta robię też:świderkimini pączusiepączki z nadzieniemfaworki drożdżowe. Ciasto jest sprawdzone, bardzo często robione, więc polecam z czystym sumieniem.
Składniki na ok 20 sztuk:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny/wódki
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. kulę ciasta dzielimy na pół. Każdą połowę rozpłaszczamy na ok 0,3-0,5cm, aby powstał prostokąt o bokach 15x30 cm, kroimy paski o szerokości 1,5cm . Każdy pasek rolujemy, zwijamy tak aby powstał precelek, pamiętając że należy mocno docisnąć końce, bo inaczej rozwinie się podczas smażenia. Przygotowane precelki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. 


4 komentarze:

  1. hmm jak mi się zachciało oponki, pączka lub takich właśnie precli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz dwa zagnieść ciasto i gotowe, do roboty :) pozdrawiam

      Usuń
  2. A jakie drożdże? Instant czy świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdże świeże, zawsze takie używam :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly