czwartek, 28 sierpnia 2014

pulpety mięsno-ryżowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Kolejna odsłona pulpetów, tym razem z dodatkiem ryżu i marchewki, a w sosie śmietanowo-koperkowym, można podać z makaronem jak i ziemniakami. Polecam!
Składniki:
0,5kg mięsa (u mnie wieprzowe z szynki)
1 torebka ryżu (100g)
1 marchewka
1 jajko
200ml śmietany 30-36%
mąka
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, świeży koperek
Przygotowanie: ryż gotujemy na miękko, ostudzamy. Do naczynia wrzucamy mięso, ugotowany, ostudzony ryż, pół startej na drobnych oczkach marchewki, jajko, vegetę i pieprz, wyrabiamy masę mięsną, jeżeli po wyrobieniu jest zbyt rzadka możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej (nie dodawałam). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rękoma zwilżonymi formujemy pulpeciki i podsmażamy na patelni. Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy wodą (wody tyle, aby zakryła pulpety), dodajemy połówkę marchewki i gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40min. Po ugotowaniu dodajemy bezpośrednio do wrzących pulpetów śmietanę i zagotowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem, dużą ilością kopru. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Inna wersja znanych pulpetów :) Smaczna odmiana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pulpety to wdzięczne danie, bo można wszystko w nich ukryć i przemycić :)

      Usuń
  2. To jest nasze ulubione danie, tylko ja robię bez ryżu, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas pulpety to jedna z niewielu rzeczy, którą zjada synek, więc kombinuję, żeby nie było nudno :) polecam wypróbować

      Usuń
  3. Uwielbiam Pani bloga, dzięki niemu moja rodzina polubiła moje gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za miłe słowa :) pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly