sobota, 30 sierpnia 2014

udziec z indyka w sosie pieczarkowym

Proste danie należące do dość tanich. Duszone mięciutkie kawałki udźca z indyka, w pysznym sosie z pieczarkami, podane z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem. Polecam!
Składniki:
1 udziec z indyka (ok. 1kg u mnie z kością)
300g pieczarek
2 duże cebule
olej
mąka
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, liść laurowy
Przygotowanie: udziec z indyka myjemy, wykrawamy kość i zdejmujemy skórę (na kości można ugotować zupę), kroimy w dość spore kawałki, u mnie 8 kawałków, posypujemy vegetą, pieprzem i papryką słodką, zostawiamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, jak zacznie się rumienić wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, smażymy aż całość się zrumieni, następnie przerzucamy wszystko do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy z każdej strony przygotowane kawałki udźca, przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami, dodajemy liść laurowy, zalewamy wodą, do wysokości mięsa. Możemy dusić na patelni. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, ok 1-1,2 godziny. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą, chwilę zagotowujemy mieszając. W razie potrzeby sos doprawiamy vegetą i pieprzem. Posypujemy koperkiem. Gotowe!

4 komentarze:

Printfriendly