poniedziałek, 25 sierpnia 2014

smażone rozetki

Smażone ciasteczka - rozetki, przez większość kojarzona z dzieciństwem. Aby usmażyć takie ciasteczka musimy posiadać specjalną foremkę z rączką, można ją zakupić na allegro, lub też przeszperać babcine kredensy i zakamarki, właśnie stąd posiadam ten świetny sprzęt. Pierwsze smażenie może sprawiać kłopoty, bo ciasto spływa, bo się nie odkleja, bo za szybko się smaży, bo za wolno, ale po kilku ciastkach wyczujemy o co chodzi i dalsze smażenie będzie szło sprawnie.
Składniki na ok 40 ciasteczek:
3/4 szkl mąki zwykłej, pszennej
1/2 szkl mleka
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Do rondla lub na patelnię wlewamy olej, ok 1 cm wysokości naczynia. Wkładamy foremkę do oleju i rozgrzewamy olej razem z foremką. Następnie gorącą foremkę zanurzamy w cieście na wysokość ok 1/2 foremki, nie zanurzamy całej foremki, bo wtedy nie będzie możliwe zdjęcie ciasteczka. Zanurzoną foremkę szybko wkładamy do oleju i trzymamy w oleju do momentu zrumienienia. Gotowe ciasteczko zdejmujemy przy pomocy widelca z foremki na ręcznik papierowy, a foremkę odrazu zanurzamy w cieście i smażymy kolejne ciasteczko. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe. 



1 komentarz:

Printfriendly