piątek, 29 sierpnia 2014

blok czekoladowy w waflu

Wariacja na temat bloku czekoladowego. 
Składniki:
250g margaryny
2 szkl cukru
½ szkl wody
3 czubate łyżki kakao (jak ktoś lubi bardziej czekoladowe można dać więcej)
mleko w proszku (1 opakowanie 500g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
2-3 duże paczki herbatników
2 wafle
Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku, masa ma być gęsta, dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, mieszamy całą masę. Foremkę / blaszkę do pieczenia 23x28cm wykładamy 1 waflem docinając do wielkości posiadanej blaszki, wylewamy masę przykrywamy drugim waflem, mocno dociskamy, zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. 

9 komentarzy:

  1. Zrobię na sobotę bo będę miała gościa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie to drugi blok w tym tygodniu, mąż wchłania wszystko i prosi jeszcze :) chyba poziom cukru ma niski :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tylko oszukańskie opakowanie było :) myślałam, że wszystkie wafle w opakowaniu są tego kształtu, a był tylko jeden z wierzchu a reszta standardowo w kratkę

      Usuń
  3. Fajny pomysł z tym waflem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego wydania bloku czekoladowego jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly