Wariacja na temat bloku czekoladowego.
Składniki:250g margaryny
2 szkl cukru
½ szkl wody
3 czubate łyżki kakao (jak ktoś lubi bardziej czekoladowe można dać więcej)
mleko w proszku (1 opakowanie 500g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
2-3 duże paczki herbatników
2 wafle
Przygotowanie: w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, kakao, doprowadzamy do wrzenia. Lekko przestudzamy, dodajemy mleko w proszku, masa ma być gęsta, dodajemy pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, mieszamy całą masę. Foremkę / blaszkę do pieczenia 23x28cm wykładamy 1 waflem docinając do wielkości posiadanej blaszki, wylewamy masę przykrywamy drugim waflem, mocno dociskamy, zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Zrobię na sobotę bo będę miała gościa:)
OdpowiedzUsuńu mnie to drugi blok w tym tygodniu, mąż wchłania wszystko i prosi jeszcze :) chyba poziom cukru ma niski :)
UsuńZjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam mam jeszcze kilka kawałeczków :)
UsuńCiekawy kształt wafli! :)
OdpowiedzUsuńtylko oszukańskie opakowanie było :) myślałam, że wszystkie wafle w opakowaniu są tego kształtu, a był tylko jeden z wierzchu a reszta standardowo w kratkę
UsuńFajny pomysł z tym waflem :)
OdpowiedzUsuńzawsze coś innego :) pozdrawiam
UsuńTakiego wydania bloku czekoladowego jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuń