środa, 16 lipca 2014

sałatka jarzynowa

Każdy zna, każdy jadł, nie każdy robił osobiście :) wariacji na temat sałatki jarzynowej jest sporo, jedno dodają cebulę, inni szczypiorek, kukurydzę, paprykę i inne składniki, jedno na majonezie, inni na jogurcie grecki, jogurcie naturalnym, z musztardą, inni bez. Przedstawiam mój przepis, jest dla nas tak idealna, że nie wprowadzamy modyfikacji. Polecam!
Składniki (na ok 4 litrową miskę):
4 duże marchewki
2 duże pietruszki (korzeń)
1 seler
2 duże jabłka
5-6 ziemniaków
pół słoika ogórków korniszon
 1 puszka groszku zielonego konserwowego
5 jajek ugotowanych na twardo
majonez
pieprz, sól
Przygotowanie: ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (zazwyczaj wcześniej wyciągam ziemniaki, a reszta się dogotowuje). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy i kroimy w kostkę, ogórek i jajka w kostkę, dodajemy odsączony groszek, całość mieszamy. Przed dodaniem majonezu sałatkę przekładam w szklane słoiki, zakręcam i wstawiam do lodówki, a dopiero przed podaniem doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję majonez.

1 komentarz:

  1. Ależ nabrałam chęci na taką sałatkę patrząc na to zdjęcie.
    U mnie jest groszek mrożony bo daje świeży zielony kolor i dużo twardych jabłek.
    Taką lubimy najbardziej:).

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly