sobota, 5 lipca 2014

jagodowy sernik na zimno

Jak to powiedziała moja koleżanka "jagodowe cudo", wygląda obłędnie, pięknie, a w smaku niebo w gębie, mało słodkie, zimne, jagodowe, mocno kremowe, rozpływa się w ustach, do tego bita śmietana na wierzchu i kwaskowate jagódki. Gorąco polecam zwłaszcza, że pracy przy nim bardzo mało, wystarczy kilka produktów i szklanka jagód - równie dobrze mogą być borówki amerykańskie. Polecam!
Składniki na formę o wielkości 23cm. Można wykonać w mniejszej formie wówczas będzie wyższy, a jeżeli chcemy bardzo wysoki to składniki podwoić:
1kg serków homogenizowanych typu danio
1 szkl jagód
7 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szkl wrzątku
1/2 szkl cukru pudru
na wierzch:
200g śmietany 30-36%
1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie: żelatynę zalewamy 1/3 szkl wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy, w tym czasie myjemy jagody, odkładamy 2 łyżki jagód do miseczki, resztę blendujemy ok 30sekund, żeby były bardzo dobrze zmiksowane (jeżeli nie posiadamy blendera, jagody przeciskamy przez sitko). W misce miksujemy serki, 1/2 szkl cukru pudru, i zblendowane jagody, jak wszystko będzie połączone, miksując na najwyższych obrotach miksera dodajemy cienkim strumieniem żelatynę. Przelewamy wszystko do tortownicy, wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, przekładamy do szprycy i dekorujemy wierzch sernika, posypujemy jagodami i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jest prze uroczy! Zapewne też prze pyszny:) uwielbiam jagody a fioletowy to mój ulubiony kolor więc tym bardziej ten przepis mnie urzekł :D zgadzam się z Twoją koleżanką - jagodowe cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. J. to musisz koniecznie zrobić :) polecam gorąco :)

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda mojemu dziecku pewnie by smakowało bo jagody w tym roku pokochał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to póki są polecam zrobić :) szybko i naprawdę pysznie

      Usuń

Printfriendly