poniedziałek, 7 lipca 2014

chłodnik z młodych buraczków

Zupa idealna na upalny dzień. Piękny kolor, smak buraczków, rzodkiewki i ogórka. Najlepiej smakuje mocno schłodzona, żeby dała energie na dłużej można dodać jajko ugotowane na twardo.
Składniki:
3-4 buraczki
1 duża śmietana 12-18% (360g)
1 duży kefir (360g) można zamiast kefiru dać zsiadłe mleko, lub jogurt naturalny
1 dłygi ogórek
5-6 dużych rzodkiewek
koperek, sól, pieprz, cukier, ocet
Przygotowanie: buraczki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka zalewamy ok 0,5l wody, dodajemy 1 łyżkę octu i gotujemy do miękkości buraków (u mnie ok 25min). Buraczki wyjmujemy na talerz, a wywar odstawiamy do wystygnięcia. Ogórek obieramy, ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, wystudzone buraki również ścieramy na grubych oczkach. W misce umieszczamy rzodkiewkę, ogórek, buraczki, wlewamy śmietanę, kefir, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, mieszamy. Wlewamy wywar z buraków, ilosć zależy od tego jaką chcemy konsystencję, kolor i smak buraczany. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po wlaniu na talerze posypujemy koperkiem i opcjonalnie dodajemy jajko. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly