Składniki:
kotlety mielone (mięso mielone, bułka kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta, jajko, przyprawy, bułka tarta, cebula, wymieszane i usmażone)
kilka pieczarek (jeżeli robimy do kotletów z pół kilograma mięsa to polecam ok 300-400g pieczarek
duża cebula
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka
mąka
Przygotowanie: na patelni z olejem podsmażamy cebulę jak się zrumieni, dodajemy pieczarki, posypujemy vegetą, papryką i pieprzem, smażymy do momentu aż pieczarki ładnie się podsmażą. Do rondla wkładamy kotlety, dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, zalewamy wodą )wody nalewamy do połowy wysokości kotletów), gotujemy pod przykryciem przez 10min. Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i vegetą. Gotowe!
Często tak robię bo jak już na smażę mielonych to na kilka dni:) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńfajny blog, tylko taka mała uwaga, osobiście jestem początkującą kucharka i fajnie by było gdybyś dokładniej wszystko opisywała...np. czy mielone wcześniej usmażyć na patelni itd. dopero się uczę i takie wskazówki byłyby pomocne + więcej zdjęć z przygotowań. pozdrawiam i czekam na nowy wpis
OdpowiedzUsuńdziękuję. Wiem, że wiele osób dopiero się uczy gotowania i staram się opisywać w miarę dokładnie opisywać, chociaż przyznaję, że niektóre posty piszę bardzo szybko, z braku czasu i może wtedy niezbyt dokładnie wychodzi. A trudniejsze potrawy dodatkowo fotografuję podczas przygotowań, ale tylko te co wymagają jakiego zwijania itp.
Usuńco do tych mielonych to należy je najpierw usmażyć....
w razie pytań proszę pisać, postaram się jak najszybciej odpowiadać :)
pozdrawiam Wiola
dziękuję za odpowiedź :) zrobiłam dziś te mielone i wyszły pyszne ! :)
UsuńWWłaśnie mam zamiar je robić mam nadzieję że wyjdą pyszne jak na zdjęciu:)
OdpowiedzUsuńNie wspomniała skąd taka barwa sosu? Chyba nie z duszonych pieczarek? Coś tu jest nie tak.... Wygląda jakby był koncentrat lub zdjęcie to nie przedstawia tych pulpetow o których piszesz����
OdpowiedzUsuńto są te kotleciki ze zdjęcia z przepisu te same. Jeżeli podczas smażenia porządnie się przysmażą, aż zyskają brązową skórkę to podczas gotowania sos zabarwi się własnie na brązowo ;) proszę spróbować :)
Usuńto tak praktycznie z każdym sosem, jeżeli chcemy brązowy to musimy mięso porządnie usmażyć, żeby potem zabarwiło sos :) pozdrawiam
Usuń