niedziela, 24 sierpnia 2014

podudzia faszerowane mięsem mielonym

Przepis na pałki / podudzia z kurczaka nadziane mięsem mielonym, niby prosty przepis, a zmienia smak zwykłego kurczaka. Na przygotowanie należy przeznaczyć chwilę, ponieważ musimy wyjąć kości z pałek i nadziać je mięsem, a potem standardowe pieczenie w piekarniku. Fajny pomysł na codzienny lub niedzielny obiad, lub na wizytę gości. Zaletą nadziewanych pałek jest to, że przy jedzeniu nie trzeba walczyć z kością :) Polecam !
Składniki na 12 podudzi:
12 podudzi z kurczaka
200-250g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
1 jajko
1/2 kajzerki
2-3 łyżki bułki tartej
cebula
olej
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, świeży koperek lub natka pietruszki, jeżeli ktoś woli ostrzejszą wersję to dodajemy paprykę ostrą lub chili. 
Przygotowanie: podudzia myjemy, wycinamy kości, ponownie myjemy, osuszamy. Jak wyjąć kości z podudzia pokazałam tutaj. Przyprawiamy papryką słodką (ostrą), pieprzem, vegetą i odstawiamy. 
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, pół namoczonej w wodzie i odciśniętej kajzerki, vegetę, pieprz, drobno posiekany koperek lub natkę, pół posiekanej cebuli, bułkę tartą, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym, wciskając jak najwięcej do środka, układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym olejem. Dodajemy pozostałe pół cebuli. Tak przygotowane podudzia wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę 20min w 200 stopniach.

1 komentarz:

Printfriendly