sobota, 2 marca 2013

marcinek

Pracochłonne, lecz warte zachodu... ciasto marcinek, wiele warstw ciasta przełożone kwaskawym kremem, bardzo ładnie się kroi, nie kruszy, nie rozpada. Sprawdźcie sami 
Składniki na ciasto:
1 całe jajko
1 żółtko
125g margaryny
½ szkl śmietany 12% lub 18%
½ szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500g mąki
Przygotowanie: z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na 6-8 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na cieniutki placek, wkładamy do natłuszczonej blaszki o wielkości 25x30cm, pieczemy ok 6-8min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Najłatwiej jest piec jak się posiada dwie takiej samej wielkości blaszki (25x30cm) wtedy gdy jedna się piecze przygotowujemy drugą. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 1-2min, przewracamy do góry, placek łatwo wypada. W ten sposób pieczemy wszystkie placki, rozkładając je osobno, żeby wystygły, są cieniutkie, więc szybko stygną. 

Składniki na krem:
2 duże śmietany 18%
½ szkl cukru pudru
1 śmietanfix
Przygotowanie: miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i śmietanifxem.

W blaszce tej co piekliśmy placki przekładamy kremem, kremu będzie niewiele między jednym, a drugim plackiem, ale tak ma być, na wierzchu posypujemy kakao, czekoladą mleczną lub białą (tak jak w moim przypadku) odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. I smaczne ciasto. I nie jest wcale pracochlonne akurat na dwie blachy idzie gladko i szybko! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly