wtorek, 26 marca 2013

mazurek kajmakowo - czekoladowy

Jak Wielkanoc to mazurki, są bombami kalorycznymi, bo niektóre potrafią mieć do 8tys. kalorii, ale nie znam osoby co by zjadła cały na raz :). Mazurków jest mnóstwo rodzai: kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, czekoladowo-orzechowe, kajmakowo-czekoladowe i pewnie wiele wiele innych.Osobiście proponuję kajmakowo- czekoladowy...
Składniki na ciasto:
20dag mąki pszennej
1 jajko
100g margaryny
2 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki (margaryna w temp. pokojowej), cukier. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do schodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5-7mm, wykładamy w formę o wielkości 20x20cm, brzegi ciasta wywijamy do góry, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25min, do zrumienienia.

Dodatki:
1 masa kajmakowa klasyczna
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
bakalie, małe czekoladowe jajeczka, lub kolorowe groszki czekoladowe
Masę kajmakową w puszce wstawiamy do miski z gorącą wodą, aby się podgrzała i zrobiła półpłynna, dodajemy posiekaną czekoladę mieszamy, aby się rozpuściła. Przygotowaną masę wylewamy na upieczony placek, powierzchnię wyrównujemy i dekorujemy wg własnej fantazji.


3 komentarze:

  1. Jesteś wielka ;) przepis prosty idealny dla takiej mistrzyni wypieków jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och dziękuję bardzo :) polecam przepis bo naprawdę jest super w smaku :)

      Usuń

Printfriendly