niedziela, 17 marca 2013

czekoladowy przekładaniec herbatnikowy

Hmm nie wiedziałam, czy zamieścić ten przepis, bo to proste, niezbyt efektowne, ktoś by powiedział "niewyględne" ciasto o ile można to nazwać ciastem, ale jeśli ktoś się pokusi i zrobi, to będzie często robił. Smak jest super, wilgotny czekoladowy przekładaniec herbatnikowy. Robi się szybciutko, prosto, tylko jeden minus trzeba poczekać aż zmięknie, a już po zrobieniu by się chciało zanurzyć zęby w czekoladzie :)
Składniki:
250g margaryny
0,5 litra mleka
1 szkl cukru
3 czubate łyżki kakao
5 czubatych łyżek mąki pszennej
6 opakowań herbatników
Przygotowanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę, kakao, dokładnie całość mieszamy, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy ciągle mieszając, po zagotowaniu zdejmujemy, powstanie masa podobna do gęstego budyniu, odstawiamy na 20-30min do wystygnięcia, nie musi być całkowicie zimne, dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W blaszce 25x30cm układamy warstwę herbatników, wykładamy 1/3 masy, następnie herbatniki - masa, herbatniki- masa, i herbatniki na wierzchu. Całość polewamy polewA.

Prosta polewa czekoladowa: 50ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 50g mlecznej czekolady, mieszamy do rozpuszczenia.
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Smacznego :)



2 komentarze:

Printfriendly